Kontakt info@apelsingredelin.se

Att välja garderobsdörrar

Garderobsdörrar är en viktig del av nästan alla förvaringslösningar. Faktum är att deras betydelse ofta underskattas. Dessutom går det att använda garderobsdörrar i många andra sammanhang.

Det har blivit populärt på senare tid med öppna garderober, utan dörrar. Vissa ersätter garderoben helt och hållet med en eller flera klädhängare. Detta är kanske lockande för den som vill visa upp sina dyra eller egensydda kläder, men i längden blir det ganska opraktiskt. Kläderna drar till sig damm, och dessutom äger vi alla (troligen även Alesso, som ju utsetts till bäst klädd i Sverige) kläder som vi skäms över men inte vill göra oss av med. Därför måste man ha en garderob med dörrar.

Det finns idag ett stort utbud av garderobsdörrar, från butiker som Aluland, Bygghemma, Elfa, Furniturebox, Kvik, Mirro och naturligtvis Ikea. Valet står för de flesta mellan skjutdörrar och sidohängda dörrar med gångjärn, men det finns också andra alternativ. Det som avgör valet är ofta rummets utformning, men det finns också andra saker man bör ta med i beräkningen. Varje typ av garderobsdörr har nämligen sina för- och nackdelar.

Skjutdörr

En skjutdörr är det dyraste alternativet, men är det som ofta fungerar bäst, framför allt på breda garderober. Om garderoben är platsbyggd och inte har standardmått går det nästan alltid att hitta en bra lösning med skjutdörrar. Det går också bra att ha speglar på garderobsdörrarna. Har man ett smalt rum där man vill ha garderober på båda sidor är skjutdörrar, eller möjligen draperier, det enda alternativet. Detsamma gäller i en hall där det också finns andra möbler. Med spegeldörrar kommer garderoben också få hallen att kännas större.

Förutom priset är den stora nackdelen med skjutdörrar att de upptar en viss yta på djupet i garderoben. Det behöver dock inte vara en stor volym, utan kan vara så lite som mellan fem och tio centimeter på djupet. Det går heller inte att öppna mer än en dörr åt gången.

Garderobsdörr med gångjärn

En sidohängd garderobsdörr med gångjärn är billigare än en skjutdörr, och är enklare att måla om eller på annat sätt ge en personlig prägel. Det går också att utnyttja dörrarnas insida, till att t.ex. hänga upp slipsar. Slutligen kan man ha flera garderobsdörrar öppna samtidigt.

I jämförelse med skjutdörrar är sidohängda dörrar med gångjärn mer instabila. Därför passar de sämre med speglar. Garderoberna tar också upp mer plats när de är öppna, och det kan vara svårt att anpassa prefabricerade dörrar av denna typ till en platsbyggd garderobsförvaring. Allt detta gör att ett rum ofta upplevs som mindre med sidohängda garderobsdörrar.

Vikdörr

En vikdörr kombinerar några av skjutdörrens och gångjärnsdörrens för- och nackdelar. Den stora fördelen med en vikdörr är att den gör det möjligt att öppna en garderob som inte är i standardstorlek så att hela innehållet blir synligt. Av denna anledning är det också vanligt att använda vikdörrar för att dölja hemmakontor eller syhörnor, eller skärma av sovalkover.

En vikdörr är billigare än en skjutdörr, men tar upp en del utrymme på djupet när den är öppen.