Kontakt info@apelsingredelin.se

Inred ett uterum

Under sommaren vill man gärna vara ute, men den svenska sommaren är inte alltid så behaglig. Lösningen kan vara att bygga ett uterum.

Ett välkonstruerat uterum gör att man kan sitta ute redan tidigt på våren, när det fortfarande är kallt även om solen skiner. Det går också att förlänga utesittarsäsongen. Men faktum är att om det blir en riktigt dålig sommar är uterummet den enda möjligheten att sitta ute alls.

Hur ska då ett bra uterum vara utformat? Det beror mycket på tomtens och husets förutsättningar. Många fritidshus, inte minst de som byggdes på 70-talet, har stora verandor under tak. Dessa kan behöva kompletteras med värmeslingor eller gasolvärme för att kunna användas även under kyliga kvällar, men annars behöver speciellt mycket inte göras.

Tänk på det här

Om huset inte har någon veranda eller trädäck kan man bygga ett trädäck, eller lägga ut plattor om det passar bättre. Om tomten är mycket ojämn passar det ofta bättre med ett trädäck. Tänk också på var uterummet ska placeras på tomten. Vill du ha maximalt med kvällssol, eller ha nära till rummet där barnen sover? Blåser det mycket på tomten, så att du behöver väggar som ger lä, och i vilka väderstreck ska dessa placeras? Ju längre från huset som uterummet placeras, desto mindre kommer det att skugga bostadshuset. Detta är viktigt att känna till, inte minst eftersom man kan vilja ha olika mycket sol på huset.

Vill du ha mer utsikt över nejden? Varför då inte bygga uterummet på ett tak? Om du funderar på att bygga ett attefallshus på tomten, då passar det kanske med ett hus med platt tak, och ett uterum på taket. Tänk bara på att kolla upp vilka regler som gäller för attefallshus i den aktuella kommunen.

Fler tips för ett uterum som du vill vistas i hittar du här.