Kontakt info@apelsingredelin.se

Planera din renovering smart

Att renovera låter lättare än vad det egentligen är. När man drömmer om hur slutresultatet ska se ut kan man tro att projektet kommer gå snabbt och smidigt, vilket det faktiskt kan göra om du har gjort en bra planering.

måleripenslarOavsett vilket rum du ska renovera i hemmet är det väldigt smart att man gör en bra planering i god tid för att renoveringen ska bli så effektiv som möjligt. För visst vill du inte bo i ett renoveringsprojekt längre än nödvändigt?

Det smartaste att börja fundera över när du sätter igång planeringen av renoveringen är hur mycket som ska rivas. Handlar det om ett helt kök, golv eller bara målning? Om det är mycket material som ska rivas och slängas är det bra att beställa en storsäck att ha utanför boendet. En storsäck är precis som det låter, en stor säck som ger möjlighet till att samla ihop allt bråte som blir över under ett renoveringsprojekt. Det finns företag som erbjuder tjänsten att placera en storsäck hemma hos dig för att sedan hämta upp den och återvinna materialet på rätt sätt. Både miljövänligt och smidigt. Läs mer om det här: http://bigbag.se/big-bag-sackar/

Göra själv eller ta hjälp?

Har du de kunskaper som krävs för att utföra renoveringen eller tror du att du behöver anlita en hantverkare? Projekt som målning, tapetsering och andra mindre komplicerade moment går att utföra enkelt på egen hand. Men ska du sätta in ett nytt kök, riva väggar eller bygga ut altanen behöver du antagligen mer kunskap än en vanlig hemmafixare. Som tur är kan man anlita en hantverkare för att få hjälp med projektet vilket kostar en liten extra slant. Dock så kommer slutresultatet förhoppningsvis vara värt pengarna då du får experthjälp.

Har du tänkt göra stora förändringar utvändigt på ditt boende är det viktigt att du även tittar igenom kraven vad gäller bygglov. Ska du bygga ut altanen eller måla om huset i en ny kulör behöver du nämligen få ett godkännande om bygglov. På Aftonbladet finns en bra guide på hur går tillväga med ansökan.

Viktigt vid anlitande av hantverkare

snickareOm du har planerat att ta hjälp av en hantverkare är det viktigt att vara noga med att förfråga om en skriftlig offert. Be en hantverkare komma hem till dig för att se över vad som ska göras för att sedan kunna avgöra hur lång tid arbetet kommer ta och vad allt kommer att kosta.

Om du bestämmer dig för en hantverkare ska ni sedan skriva kontrakt där priset är tydligt, allt för att du ska slippa betala mer än vad ni har kommit överens om. På konsumentverkets hemsida tipsar man även om att du noga ska kontrollera att hantverkaren har F-skatt, behörighet, försäkring samt är skuldfri och är utan någon form av betalningsanmärkning. Om hantverkaren har F-skattsedel kan du sedan använda dig av ROT-avdraget som ger dig ett bättre pris på arbetskostnaden, läs mer på Skatteverket.

Lycka till med renoveringen!