Kontakt info@apelsingredelin.se

Lär dig hantera proffsverktyg rätt

Om du ännu inte är en händig hemmafixare eller om du är lite ovan vad verktyg beträffar, så är det bra om du läser på angående utrustning och redskap innan du börjar renovera hemma. Vilka redskap ska användas just till ditt projekt och vilka fördelar och nackdelar har dem? Och vet du också till vad de olika verktygen kan användas? Detta och lite till ska vi ta upp i den här artikeln.

Det är viktigt att du inhandlar verktyg till renovering och snickeriprojekt från rätt aktör. På www.sandbergsjarn.se kan du hitta utrustning för både små och stora moment, alla redskap med säkerhet, ergonomi och CE-märkning. Till alla verktyg följer också en manual så att du vet hur du ska hantera dem.

verktygsförrådEtt komplett redskapsförråd

Du blir inte en bra hemmafixare om du inte har ett komplett verktygsförråd. En verktygsuppsättning med lite extra av allt ifall något skulle gå sönder eller tappas bort, är A och O. Uppsättningen bör också förvaras på bästa sätt, långt bort från fukt och kyla, solljus och barnhänder. En verktygslåda är en bra början men kan bli tufft om du utökar antalet verktyg så att det blir svårt att stänga den. Detta kan också göra så att verktyg kläms eller går sönder och det bästa är helt enkelt att förvara dem hängandes i krokar eller på ställningar där de hänger i ordning och tillsammans med rätt ”verktygssyskon”. Då håller du också ordning och reda på hela ditt hemmafixarkit.

Ett annat oumbärligt redskap som blir en hjälpreda är ett verktygsbälte. Verktygsbältet är ett brett och finurligt bälte där du kan samla alltifrån små spikar till grövre tänger, hammare och borrmaskiner att fästa. På så sätt slipper du böja dig ned varje gång du ska hämta ett nytt verktyg, eller du slipper avbryta det du håller på med bara för att du måste hämta verktyget någon annanstans.

kvinnlig mekanikerLär dig hantera verktyg

Om du inte är van vid att hantera verktyg så kan det kännas lite ångestladdat i början. Det absolut viktigaste är att du kollar efter ergonomiska utformningar på skaft och handtag och att verktygen har en säkerhetsmärkning, så att du inte skadar dig. Inom EU är det vanligtvis CE som gäller. Ett tips är att prata med personal i en butik för att få reda på exakt hur du går tillväga så att en kunnig kan demonstrera för dig hur du kan göra. Detta gäller speciellt om du ska hantera en motorsåg, en avancerad borrmaskin eller något annat elektriskt och tungt. Be också gärna någon i din närhet om hjälp, som kanske redan vet exakt hur man hanterar verktyg av denna kaliber. Kanske du redan kommer ihåg från träslöjden hur en slipsten ska dras, men med tiden kommer ännu mer komplicerade verktyg som kräver gott handlag.

Välj enklare verktyg i början

Ofta finns det verktyg inom renovering som är olika avancerade. Ju mindre du vet desto bättre är det om du börjar med en enklare version och utökar med tiden. Kom ihåg att du inte ska imponera på grannen utan på dig själv!