Kontakt info@apelsingredelin.se

Vänd dig söderut för inspiration

Om du vill ha nya idéer till hemmet tycker vi att du ska vända dig söderut. Och nej, vi menar inte Nordafrika, Spanien eller Frankrike. Vi tycker att du ska inspireras av Dannebrogens land.

Det tar emot att erkänna, men vissa saker är danskarna bättre på än svenskar. Dit hör badminton, gourmetmat och inredning. Sverige har haft, och har, duktiga arkitekter, designers och inredare. Bruno Mathsson, Stig Lindberg och Gert Wingårdh kan dock inte mäta sig med namn som Arne Jacobsen och Finn Juhl. Detta blir uppenbart för den som besöker Danmark. Nog för att Sverige är vackert, men Danmark är lite mer designat. Kanske beror det på att den danska naturen inte riktigt kan mäta sig med den svenska (undskyld!).

Den danska stilen

Vad innebär det då att inspireras av Danmark? Det kan betyda flera saker. De flesta av oss vanliga dödliga har inte råd med möbler av de danska designmästarna, även om man ibland kan göra fynd på begagnatmarknaden, och exempelvis komma över fyra Myran- eller Sjuanstolar till ett överkomligt pris.

Däremot kan man läsa danska inredningstidningar, som Boligliv, på nätet. Just Boligliv har en intressant DIY-sektion där man kan läsa hur man bygger om en hylla till ett skåp, eller hur man bygger en flexibel hylla till köket av träskivor och rundstav.

Om man inte är så praktiskt lagd kan man besöka Tgr, en dansk kedja som säljer det mesta inom smått och gått, inte minst en hel del prylar för hemmet. Här hittar man färgglada krokar, förvaringslådor i papp, och också saker som kylväskor och selfiepinnar. Tgr finns på många orter i Sverige, men utbudet är bättre i de danska butikerna.

Den danska stilen kännetecknas dels av lite mer färg än den svenska, dels av en lätthet som kommer av att landet har ett något mer behagligt klimat än Sverige. Närheten till kusten påverkar också – Danmark är ju nästan bara kust, och det är inte menat som kritik.