Kontakt info@apelsingredelin.se

Bli av med dålig lukt i hemmet

Hur ska man göra för att bli av med dålig lukt i hemmet? Vi har några tips på möjliga lösningar. Alltifrån avancerad teknologi till gamla husmorsknep.

När du bläddrar genom inredningstidningar – eller tittar på renoveringsprogram på TV – använder du egentligen bara synen för att bedöma hur trivsamma dessa hem är. Men vi vet ju att huruvida man trivs på en plats eller inte beror på mycket mer än hur den ser ut. Vi har trots allt, åtminstone fyra, andra sinnen. Ett hem kan se ut som ett slott, men lukta som en svinstia.

Om du menar allvar med att vilja bli av med lukten, och vill använda den tunga artilleriet, kan du skaffa en så kallad ozongenerator. Denna förvandlar syret i luften till ozon, även känt som aktivt syre. Det aktiva syret angriper sedan de skadliga och illaluktande partiklarna i luften. Bra ozongeneratorer kan du, till exempel hitta hos: https://ozoneair.se/ta-bort-dalig-lukt/.

Vill du börja med något enklare? Ett klassiskt husmorstips mot dålig lukt är att ställa fram ett glas med vatten och ättika. Det sägs att den suger upp den dåliga lukten i luften. Men mest effektivt är kanske metoden då du vet säkert vad som är källan till lukten. Då tvättar du av den illaluktande ytan med samma blandning – till exempel toalettskålen eller insidan av kylskåpet. Om lukten kommer från avloppet under handfatet kan ättika också vara användbart.  Då häller ni ned ättika och bikarbonat – väntar i en halvtimme – och sköljer sedan ur ordentligt med varmt vatten.

Förebygg dålig lukt i framtiden

Om du använder ovanstående husmorsknep och lukten kommer tillbaka kan det vara tecken på större fel i din bostad. Fuktskador är vanligt i svenska hus, och där det finns fukt trivs möglet. Mögel har en unken luft, som vi lätt associerar med källare – kanske eftersom det är ett av de utrymmen i hemmet som är mest utsatt för fukt.

Om det är fel på konstruktionen i huset är det viktigt att ni åtgärdar problemen för att det inte ska byggas upp fukt igen. En ozongenerator kan också användas för att sanera bostaden – eftersom denna även angriper mögelsporer i luften.

Avslutningsvis vill vi påpeka vikten av att hålla rent. Det finns många utrymmen som vi lätt glömmer bort att städa hemma. Dessa kan bidra till dålig lukt och rumsluft.