Kontakt info@apelsingredelin.se

Renovera för billigare uppvärmning

Renovering av ett hus görs för det mesta för att fräscha upp hemmet och få en mer funktionell vardag. Ofta är en husrenovering förknippad med stora kostnader men en investering i ett nytt uppvärmningssystem kan göra att du istället tjänar pengar.

Uppvärmningskostnaden är ofta en stor post i hushållsbudgeten. Genom att installera ett system med en luftvärmepump som du kan hitta hos https://20grader.se/ kan kostnaden sänkas. Installationen är relativt enkel och investeringskostnaden mycket lägre än vid exempelvis bergvärme.

Många husägare vill byta ut sitt värmesystem om de har direktverkande el eller oljepanna mot billigare alternativ. Det finns olika typer av uppvärmningssystem och vilket system som är effektivast beror bland annat på vilken typ av planlösning ett hus har och hur mycket varmvatten som används. Luftvärmepumpar är ett av de vanligaste alternativen och också ett av de billigaste. Den genomsnittliga besparingen brukar vara 25 % av elkostnaden per år. Kom ihåg att installationen av ett nytt uppvärmningssystem ger rätt till ROT-avdrag, vilket minskar investeringskostnaden.

Energimyndighetens webbplats hittar du information om uppvärmningssystem och får tips om hur du kan energieffektivisera ditt hem. Även om det går att spara pengar genom att avslöja energitjuvarna i hemmet är det på uppvärmningssystemet som de största besparingarna kan göras. De flesta brukar föredra att uppgradera sitt värmesystem med ett billigare i stället för att behöva spara pengar genom att klä sig i flera lager med tröjor och sockor.

Andra alternativ till en oljepanna eller direktverkande el är bergvärmepump, pelletspanna och solceller. Att borra för bergvärme kräver en stor investeringskostnad och det tar många år innan investeringen lönar sig. Solceller är relativt dyrt och behöver ofta kompletteras under vinterhalvårets solfattiga månader. Pelletspannan kräver en skorsten och en del arbete med att köpa in pellets att fylla på och elda.

Luft-luft

Luft-luft är den billigaste värmepumpen som också är enklast att installera. Den utvinner energi från utomhusluften och värmer inomhusluften. På sommaren kan den istället ge svalkande kyla under heta sommardagar. Priset varierar men ligger kring 10 000 kronor.

Luft-vatten

En luft-vatten värmepump använder utomhusluften och värmer element, vatten och golvvärme. Investeringen är högre än för luft-luft värmepumpen men besparingen är också högre. Den ger ett heltäckande värmesystem. Priset är ca. 40 000 kronor.

Frånluft

Frånluftsvärmepump utvinner energi från inomhusluft och värmer upp vatten, element och golvvärme. Pris ca. 40 000 kronor.

Fördelar med luftvärmepumpar

  • Minskar kostnaden för uppvärmning direkt efter installationen.
  • Låg installationskostnad jämfört med andra alternativ som t.ex. bergvärme.
  • Enkel installation.
  • Kan användas för att ge svalka under varma sommarmånader.

Det är lätt att gå vilse i djungeln av uppvärmningssystem. Kontakta därför ett företag som är specialiserat på luftvärmepumpar för att se vilket system som passar bäst för just er familjs förutsättningar. Boka ett möte med företaget för att gå igenom dina förutsättningar och be om att få en kostnadsfri offert för att få en uppfattning om pris. Om du vill få ytterligare råd finns det energi- och klimatrådgivning din kommun där du kan få kostnadsfri service.