Kontakt info@apelsingredelin.se

Sov bra i en skön säng

Att sova gott är inte alla förunnat, men med en bra säng, kunskap om hur många timmar man behöver sova liksom tips på hur man klarar en tropisk natt – har man kommit en bit på vägen mot bättre sömn.

En säng är inte bara en vacker möbel som bjuder in till avslappning och sömn – det är en plats där vi tillbringar en tredjedel av våra liv i. Därför är det också viktigt att det känns rätt. På Sängvaruhuset hittar du sängar för alla olika preferenser, stilar och smaker.

Sov jämnt över hela veckan

Visste du att många sover alldeles för lite på vardagar? Det gör att de försöker ta igen sömnen på helgerna, genom att sova längre då. Men enligt nya studier hjälper det inte kroppen att du försöker ta igen sömnen under två nätter, det krävs fler nätter än så för att återhämta sig. De som sover för lite på vardagarna och försöker ta igen sömnen under helgen kan dessvärre få ökad risk för sjukdomar, som bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. I en artikel i SVT går det att läsa om hur sömnbrist gör att vi äter mer sötsaker och blir mer impulsiva när det gäller att köpa sötsaker. Man äter mer och man äter sämre.

Sov bättre under tropiska nätter

Men hur gör man för att sova bättre – och inte minst när det är varmt ute och kvavt i sovrummet? I en artikel i Expressen går det att få gott om bra tips. När det är tropiska sommarnätter får många problem med sin sömn. Det vanligaste misstaget enligt en sömnexpert som intervjuas, är att inte göra det svalare i sängen. Anpassa sängkläderna efter den höga temperaturen och använd endast påslakanet som täcke, utan någon värmande dunbolster inuti. Ställ även upp genomdrag, öppna fönster i olika delar för att få vindens svalka. Om du kan sova utan täcke, gör det. Ha lite eller väldigt tunna kläder på dig, kroppen kyler ned sig själv om den inte kommer i kontakt med kläder. Du kan dessutom ta en svalkande dusch innan sänggående för att kyla ned kroppen, det går även att göra detta med en sval handduk.