Kontakt info@apelsingredelin.se

Ett hållbart hem

Att ha ett hem handlar inte bara om att trivas och ha det snyggt och prydligt omkring sig, det handlar även om att man bor på jorden och då har en obligation att tänka även på den. I dag skriver vi om hur våra hushåll bör bli mer miljömedvetna och hållbara.

inredning blommor i vasAtt bo och leva blir väldigt mer hållbart när man tänker på miljön och hur man kan göra av med så lite energi som möjligt, något som även gynnar ens privatekonomi. Att sedan inreda både på mindre ytor kan vara väldigt bra för miljön, eftersom mindre ytor drar mindre energi att värma upp. Mer tips på detta finns i denna artikel från DN.

Energiförbrukningen minskar i EU

Enligt SvD är energiförbrukningen ett mått på framåtskridande och Europeiska Unionen rapporterade i början av året att vår kontinents energiförbrukning faktiskt är tillbaka på de nivåer som vi såg i början av 1990-talet. Ja att vara energieffektiv och miljömedveten är en fin trend som sakta med säkert tar mer och mer mark. Men hur kan man efterleva detta även hemma? Dels kan man ju börja med att mäta elförbrukning hemma, både smidigt och enkelt.  Enligt Energimyndighetens hemsida, som är väldigt utförlig, så är går det bland annat att även tänka på följande när det handlar om energianvändning, i köket:

  • Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.
  • När du ska köpa ny kyl eller frys så ta hjälp av energimärkningen. Kylar och frysar i energiklass A+++ är effektivast.
  • Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans eller zonens storlek.
  • Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.
  • När du ska köpa ny ugn så titta på energimärkning, från år 2015 utökas energimärkningen med ytterligare tre A-klasser där energiklass A+++ är effektivast.
  • Köksfläkten drar inte så mycket el, men energin som går åt för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som köksfläkten drar ut ur huset kan vara mer än tio gånger så stor.