Kontakt info@apelsingredelin.se

Stor eller liten renovering av köket

Vill du renovera hela köket eller bara förnya det? Det finns gott om tips och råd för dig som vill sätta igång.

Köksrenovering på gång? Då kan det vara bra att läsa på lite vad som krävs, både kostnads- och jobbmässigt. Ett bra tips är att ta hjälp från start av riktigt erfarna hantverkare, som gör det jobbiga åt dig och lämnar ett vackert, praktiskt kök efter sig.

Välj rätt stil till ditt nya kök

kökI en artikel i Göteborgs-Posten kan du få inspiration om olika stilar på köket som är riktigt trendiga just nu. Det är bland annat modern bistro med helkaklade väggar, öppna hyllor och griffeltavlor där du kan skriva upp veckans matsedel till hela familjen.

En annan stil är mörkt och minimalistiskt med avskalad känsla, inget onödigt med andra ord. Gärna mörkbruna, grå eller svarta köksluckor och helst inga som helst handtag.

En tredje stil är nostalgi, som ständigt finns kring oss. Du kan i stort sett välja vilket decennium som helst och nörda in på det fullständigt, med färger och detaljer för att återskapa känslan du vill åt. Kanske 70-tal med grönt, brunt och orange? Eller femtiotalets ljusblå köksluckor och söta kakel? Du väljer helt själv.

En fjärde och sista stil som omnämns i artikeln är fransk lantlig stil. Tänk på en vingårds kök i södra Frankrike, med rustik inredning och ombonade, varma färger i jordiga toner. Klinkergolver är ett måste, liksom en fruktskål med citrusfrukter. I och med golvet är det både lättstädat och praktiskt.

Budgettips för köksrenoveringen

Vill du spara pengar och inte helrenovera köket utan endast piffa till det? Då finns det även en hel del saker du kan göra som inte kostar så mycket – men som bidrar till en stor skillnad. I Aftonbladet tipsas det om hur du kan måla om väggarna i köket för att snabbt och enkelt skapa e ny känsla i hela rummet. Det förstärker den övriga inredningen och uppdaterar köket utan att kosta dig skjortan. Du kan dessutom välja att måla om köksluckor eller golvet för ytterligare förnyelse.

Andra sätt att förnya köket på utan att renovera från grunden är att byta beslag på skåpluckor och lådor. Liksom att ställa fram nya, gröna växter för att skapa en ombonad och hemtrevlig känsla i hela köket. Varför inte kryddväxter? Läs mer om renovering av kök och tips här.