Kontakt info@apelsingredelin.se

Köpa ett hem

Att köpa sig ett hem är inte det lättaste alla gånger, men det finns en hel del saker att hålla koll på som gör det hela lite enklare – och i jakten på den perfekta bostaden gör dessa saker det lättare att navigera i den snåriga bostadsdjungeln.

mäklare köpa hus nycklarNär det kommer till att köpa bostad ska man minnas att det förmodligen är den största affären en någonsin kommer att genomföra, och då gäller det att ha koll på läget. Till exempel tipsar Konsumentverket på sin sajt Hallå Konsument att det första en bör göra är att gå igenom en checklista på saker som måste kollas såsom att besiktiga bostaden, räkna med i sin köpebudget att boräntan kan stiga och sedan också räkna med att kommunalskatten varierar från kommun till kommun och att det bör kontrolleras innan man ser sig om i ny kommun efter bostad. Likaså finns en hel del fallgropar att undvika och Sydsvenskan skriver till exempel om hur viktigt det är att vara beredd från början med lånet klart och ekonomin i schakt innan man börjar leta efter sin bostad för att titta på för dyra hem är bara onödigt och skapar enbart besvikelse. Så innan du exempelvis klickar dig in hos http://www.maklarhuset.se/ kan det vara en god idé att först prata med banken så att du får ett lånelöfte och vet hur mycket du kan gå upp i en budgivning – då vet du även vilka bostäder du har möjlighet att ens buda på.

Tips i budgivningen

När all förberedelse är klar är det dags att hitta bostaden en vill köpa och efter det är det dags för budgivning. Och för att lyckas med bostadsaffären är det några saker som du måste hålla i minnet, framförallt i budgivningen. Till exempel skriver Dagens Nyheter om hur regel nummer ett är att inte låta sig ryckas med och riskera att lägga för högt bud, sätt istället en gräns innan och betala inte mer än det. Då riskerar du inte att lägga ett högre bud än det pris bostaden verkligen är värd. Sen är det även bra att buda efter en strategi – och den kan se olika ut. Vissa budar högt för att skrämma bort andra, vissa budar över högsta bud med lite i taget för att alltid ligga högst och vissa följer med i utvecklingen och lägger sitt bud först när budgivningen börjar sina – så pröva dig fram och hitta den strategi som passar för dig så har du snart ett alldeles eget hem.