Kontakt info@apelsingredelin.se

Satsa på en miljömedveten inredning

För att anamma det miljömedvetna levernet gäller det att låta det genomsyras på flera plan i vardagen. Det handlar inte bara om att shoppa på second hand. Även inredningen i hemmet kan gå i mer hållbara toner. Numera finns miljövänliga inredningsalternativ i butikerna, men det krävs en viss medveten reflektion vid valet av produkter.

Att välja “nära” material i golv och möbler är ett bra val för ett hållbart hem. Inred med vackert trägolv från parkettdesign, materialet är långlivat och du kan göra om finishen för att variera utseendet. När det kommer till vardagen går det att inreda hemmet hållbart lite i taget. Att ersätta miljöbovar som plast i köksinredningen bör bockas av. Sedan är det bara att fortsätta låta medvetandet styra inköp och dekoration.

Trä – ett hållbart och vackert material

Sedan en tid tillbaka har intresset för en mer miljömedveten inredning ökat bland svenskar. Naturliga tillverkningsmaterial efterfrågas i allt högre utsträckning och konsumenterna tycks reflektera mer vid inköpen. Att inreda med trä har blivit populärt – oavsett om det gäller möbler eller golv är trä ett genuint hållbart alternativ. Parkettgolv i trä kräver underhåll och skötsel för att träslaget ska hålla sig fint. Det är dock värt all sin tid eftersom trä bara blir vackrare med tiden.

Sverige bjuder på många härliga träslag att välja bland. Ljusa träslag som björk, furu och ek ger en härlig känsla i de flesta typer av rum. Men även mörkare toner kan passa bra i vissa miljöer. Då kan betsade varianter av de vanligare träslagen i norr vara ett alternativ.

Syna materialen

Siffror tyder på att fler svenskar medvetet väljer en typ av inredningsprodukt för miljöns skull. I en Sifo-undersökning från 2018 uppgav var femte svensk att begagnatinköpen var större nu än tidigare. Sälj- och köpportaler blomstrar och människor väljer att fynda inredning i andra hand istället för att köpa dyra nytillverkade attiraljer.

Det hållbara tänkandet tar dock sin lilla tid att förenas med i vardagen. Vissa saker kan kännas självklara; så som att välja träparkett eller köpa en begagnad barnvagn. Men det många glömmer bort är att syna hemmets lådor och gömmor. Plast är en bov i den här typen av sammanhang. Materialet är dock ett av de mest synliga i dagens svenska hem. Att gå bärsärk i köket och slänga precis allting på en enda gång är inget krav. Sålla ut miljöbovarna lite i taget och om en ny slev behövs; välj det miljövänliga alternativet i butiken!