Kontakt info@apelsingredelin.se

Så gör du en tavelvägg

Varför hänga upp en tavla när du kan hänga upp flera? Med en tavelvägg kan du skapa mer rymd, mer färg och form och ändra din inredning relativt snabbt och intensivt. Men hur gör du den bästa tavelväggen och med vilka ramar?

Tavelväggar ger den där trendiga känslan som är så inne just nu. Det finns mycket du kan göra genom att antingen använda dig av samma typ av motiv, helt olika motiv eller låta det gå som en röd tråd genom att använda samma tema. Någon form av tema eller röd tråd gör dock att tavelväggen blir mer symmetrisk och tilltalande för resten av inredningen. På Dekor of Sweden finns mängder med posters som du kan hitta på https://decorofsweden.com/sv-se/posters, i olika teman och i olika storlekar på bästa pappret.

Mellanrummet mellan tavlorna

När du hänger upp en tavelvägg kan du välja att använda antingen ramar eller hänga posters med posterhängare. Ramarna ger dock en snygg karaktär till rummet och väggen och det blir liksom som en avbrytande detalj, speciellt om du har en ram i svart mot en ljus vägg eller en vit ram mot en svart eller mörk vägg. Det som dock är viktigt att tänka på är att hålla mellanrummet lika mellan alla tavlorna, annars kommer det se ordentligt konstigt ut. Välj gärna posters i olika storlekar men håll mellanrummet lika mellan samtliga. Du kan även skaffa passepartouter som ger tavlorna ett häftigt utseende. Varva mellan olika bredd på passepartouterna men var noga med att ha samma ramar som ger tavelväggen ett enhetligt utseende.

Olika färg på ramarna?

Använd gärna samma typ av ramar men släng gärna in någon som är i en avvikande färg. Du kan till exempel bryta av med en beige ram mot alla svarta ramar för att göra väggen till ett blickfång. Olika färg och bredd på ramarna skapar ett geometriskt intryck, men det gäller trots allt att inte experimentera alltför mycket då det istället kan se fult ut.

När du väljer hur du ska skapa din tavelvägg är det bra om du utgår från resten av inredningen och möblemanget. Vilken färg har dina möbler och vilken form har de? Välj motiv på tavlorna utifrån det och även ramar. Du kan givetvis bryta av med något helt annat men då ska hela tavelväggen vara enhetlig så att det inte blir för mycket hokuspokus av det hela.

Lägg ut tavelväggen innan du spikar upp den

Att börja spika först och se misstagen sedan är ingen bra idé. Lägg därför ut hela tavelväggen på golvet först och vrid och vänd på den så att du vet exakt hur du vill ha den innan väggen blir full med hål. Lägg ut alla tavlor, ta foto och försök med ett annat alternativ. När du är på det klara över hur du vill ha den kan du rita upp på väggen var du ska spika och sedan ta fram hammaren. Det är nu samspelet mellan alla tavlorna kommer att ge sig tillkänna och utläggningen på golvet ger en bra hint.