Kontakt info@apelsingredelin.se

Skydda hemmet från inbrottstjuvar

Hösten är tiden då frekvensen av bostadsinbrott ökar i Sverige. Håll tjuvarna ute med trygga dörrar, larm och grannsamverkan.

 

Riktigt bra ytterdörr är egentligen a och o för säkerheten. En säkerhetsdörr, från till exempel http://prodoor.se/, skyddar mot både inbrott, ljud och brand. Det är bra att ha oavsett om du bor i en lägenhet eller i en villa.

Många fler inbrott när hösten kommer

 

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur det är statistiskt belagt att inbrotten ökar i mängd i samband med höstens intåg och höstlovet då många är bortresta. Det är dessutom en tid på året då det blir mörkare, något som gynnar tjuvar eftersom inte heller grannar då ser om någon klättrar in genom ett fönster eller bryter sig in genom en källardörr. I Göteborg har hela 37 inbrott gjorts på mindre än en månad. Polisen säger att tjuvar lär sig se om folk är hemma eller inte, något som gör det ännu vanskligare givetvis.

 

Här vill tjuvarna helst göra inbrott

 

Tjuvarna gör hellre inbrott i villor där de tror sig kunna finna något av värde att stjäla, det gör att områden med högre socioekonomisk status är i högre grad drabbade av inbrott.

 

De flesta inbrott sker dessutom i områden som inte har en välorganiserad grannsamverkad, något som är både bevisat och beprövat enligt polisen. Det är både kostnadseffektivt och smart att skapa en grannsamverkan och förutom bra lås och larm är tipset att göra just det om du bor till exempel i ett kvarter med villor och hus.

 

Flera tips från polisen går det att få i denna artikel från SVT där det dessutom finns en film med en kunnig polis. Set finns nämligen saker en kan göra för att göra det svårare för oinbjudet främmande. Några av tipsen är att bli misstänksam om det ligger något på ens uppfart som inte borde vara där, en kratta till exempel, det är ett sätt för tjuvar att se om du är hemma eller bortrest. Om du inte är hemma ligger krattan kvar.