Kontakt info@apelsingredelin.se

Vacker trädgård på nolltid

De flesta husägare drömmer om den perfekta trädgårdsoasen, men vill inte att detta ska vara alltför tidskrävande och kostsamt att uppnå – men som tur är finn en rad smarta knep att ta till för att skapa en vacker trädgård på nolltid!

tradgardenAtt gräset inte alltid är grönare på andra sidan är ett väldigt passande uttryck när det kommer till villaägare och dess grannar i tävlingen om vem som kan få till den perfekta trädgården, och visst är denna tävling enkel att vinna – i alla fall när man vet vad man håller på med. Till exempel finns det en rad olika saker som är viktiga att tänka på när man vill skapa sig en riktig trädgårdsidyll bakom sin villa och något som är värt att lägga lite extra krut på är sin gräsmatta. Hos exempelvis Jade Mattan, med hemsidan http://www.jademattan.se/, kan man snabbt och enkelt köpa en vacker nyodlad gräsmatta på rulle som man enkelt rullar ut, och vips så har man en grönskande gräsmatta utan minsta odlingskrångel. Men kom ihåg att det inte bara är en perfekt gräsmatta som gör din trädgård, du måste även planera en hel del annat grönt för att få till en oas – men det finns en del saker du bör undvika om du inte vill att hela trädgården ska övertas av en specifik växt.

Vissa växter är svartlistade

En del växter är vad man kallar invasiva, och många av dessa har Naturvårdsverket samlat i Svarta listan över växter som flest anser är mer ogräs än något man planterar vackert i sin trädgård. Till exempel skriver Göteborgs-Posten om hur man som trädgårdsentusiast bör höra sig för i trädgårdshandeln hur en växt beter sig innan man planterar den, för hur det nu än är så har vi alla olika smak och den enes ogräs kan vara den andres ros så att säga. Dock listar man i artikeln en rad växter som inte bara är väldigt invasiva i sin spridning utan även har svåra rotsystem som gör dem svåra att bli av med när det väl fått fästa. Ett exempel som man tar upp är Parkslide, en grönskande växt med vita blommor – och ett rotsystem som kan gå ner en meter i marken som gör att växten sprider sig med utlöpande rhizomer vilket är en slags underjordisk stam. Så var noga när du väljer vilken växt du planterar!