Kontakt info@apelsingredelin.se

Slipp pälsängrar i garderoben

Mångas stora skräck är kryp, och faktum är at det är vanligare än man kan tro att drabbas av kryp som gillar att bo i din garderob och äta av dina textilier av olika slag. Dessa kryp kallas för pälsängrar och här ska du få reda på hur du slipper att drabbas av dessa och hur du ska göra om du har oturen att hitta sådana bland dina kläder. 

Om du märker att du har hål i kläderna och inte för allt i världen kan på någon anledning till varför de är där så ska du tänka en gång till, du kan nämligen ha drabbats av pälsängrar. Det är varken kul eller speciellt fräscht, men det går att göra något åt och förebygga.

Textilier som pälsängrar gillar att äta

Först och främst bör du veta vad en pälsänger är för något. Det är en skalbagge som flyger in i byggnader och lägger ägg. Dess larver ter gärna upp dina kläder, och tyger som de gillar allra mest är ylle, päls, skinn och naturmaterial. Smutsiga kläder är även en favorit för pälsängrar att mumsa på, skriver Expressen i en artikel. Om du finner små runda hål i dina kläder och hittar tomma larvskal i lådor och garderober, då kan du ha drabbats av pälsänger.

Insektssäkra och bli av med krypen

Det bästa är att försöka se till att inte ens drabbas av pälsängrar, men det kan såklart hända oavsett om du försökt förbygga det, på grund av otur. Se till att insektssäkra hemma med nät och liknande, lägg aldrig smutsiga kläder i garderober och långtidsförvara kläder i täta påsar. Skaka och inspektera dina kläder regelbundet och städa klädförvaring noggranns. Om du drabbas – värmebehandla kläderna i minst 60 grader, genom att antingen stryka torktumla eller tvätta, skriver Aftonbladet. Du kan även frysa dina grejer för att döda larverna. Spraya med insektsspray och lägg fram cederblock och lavendel, det gillar inte krypen