Kontakt info@apelsingredelin.se

Friska och sjuka hus – kloranisoler

Varför luktar det mögel hemma hos dig? Har du ett hus byggt på mitten av 1970-talet? Då kan det vara impregneringen i träet som börjat brytas ned till illaluktande kloranisoler.

 

Har du problem med dålig lukt hemma? Kanske från gammal impregnering som börjat släppa? Då är det bästa att köra en oscillerande rening med hjälp av en ozongenerator som du kan hitta här http://ozongeneratorer.se/. När träskyddsmedel och liknande impregnering börjar brytas ned, efter kanske 40 år från att huset byggts, då kan klorfenolerna i det så kallade rötskyddsmedlet nämligen omvandlas till mögelluktande kloranisoler. Den lukten är skarp och sätter sig gärna i allt från möbler och textilier – och försvinner inte hur mycket du än vädrar och tvättar hemma. Det behövs helt enkelt en rejäl ozonrengöring för att få bort de hälsovådliga partiklarna från luften och all inredning.

 

I UNT går det att läsa om hur dessa ämnen som bildas ur impregneringsmedel, kloranisoler och pentaklorfenol, är en vanligt förekommande men förbisedd orsak till mögelliknande lukt inomhus. Något som flera forskare dragit som slutsats vid Karolinska institutet.

 

Kloranisoler finns på grund av byggboomens sänkta fuktspärrskrav

 

Det var under drygt 20 år som man övergav krav på fuktspärrar i nya hus, mellan 1950-talet och 1970-talet för att vara mer exakt. Det var också under denna tid som en stor del av dagens byggnader tillkom, eftersom dessa år var rekordår för just svenskt byggande. Men istället för att ställa krav på just fuktspärrar så övergick man att använda ett kemiskt skydd mot röta, i form av denna typ av träskyddsmedel som sedan börjar brytas ned när det utsätts för fukt och mikroorganismer. När det bryts ned omvandlas klorfenolerna till mögelluktande kloranisoler.

Forskarna har även analyserat inomhusluften i bland annat småhus, flerfamiljshus, skolor, sjukhus och idrottsanläggningar byggda under 1950- till 1970-talet. I de flesta fallen var halterna av kloranisoler i ”problemhus” bara några miljarddels gram per kubikmeter luft. Det räckte för att luften skulle uppfattas som illaluktande – UNT

 

Det var inte förrän 1979 som klorofenoler förbjöds i byggnadsmaterial som rötskydd i träimpregneringen. Men samtidigt lever flera miljonr människor i Sverige i hus och lägenheter som förr eller senare kommer börja lukta just mögel, eftersom ämnen omvandlas till detta.

 

Inomhusluft viktig för trivsel och husets hälsa

 

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur kvaliteten på inomhusluften som vi andas är helt avgörande för att ett hem ska kunna kännetecknas som hälsosamt. Trots det är det väldigt få som har koll på luftkvaliteten hemma där de bort. Dålig inomhusluft kan nämligen leda till:

 

  • Trötthet
  • Allergier
  • Mögelskador
  • Ett illaluktande hem

Ett sätt att se om en har dålig ventilation hemma, specifikt i sitt badrum, är att titta efter om imman på badrumsspegeln sitter kvar mer än en halvtimme efter en dusch eller ett bad – om den gör det så är det riktigt dålig ventilation som du bör göra något åt. Annars kommer säkerligen fuktskador eller mögel som ett bra på posten.

 

Det finns massor med växter som renar luften hemma och tar bort gifter, de skrivs det om här, men ändå så behövs en rejäl utrensning av den dåliga luften med hjälp av ozon ibland.