Kontakt info@apelsingredelin.se

Att få ut mer

Oavsett hur man bor kommer man vid ett eller annat tillfälle känna att man behöver få ut mer av bostaden. Det kan handla om att familjen får tillökning, eller om en ny hobby eller annan aktivitet som kräver extra utrymme. Det är dock inte alltid man har möjlighet att flytta. Hur gör man då?

Det går att omskapa ett hem på många olika sätt, utan att vare sig sätta upp eller riva väggar. Även den som bor i en hyresrätt kan skapa nya rum, även om de aldrig kan bli lika ljudisolerade som rum som avskiljs med väggar och dörrar.

Om man bara behöver skärma av en arbets- eller hobbyhörna kan det räcka med en skärmvägg. Skärmväggar finns i nästan alla prisklasser, och går att få i utföranden från diskreta till superdesignade. Det är heller inte särskilt svårt att bygga en skärmvägg själv. Behöver man stänga ute ljud från omgivningen finns det hörselkåpor, både med och utan möjlighet att koppla in en musikanläggning för den som vill ha något att lyssna på samtidigt.

Men ofta räcker det inte med en skärmvägg, även om man använder riktigt dyra hörlurar som stänger ute omvärldens ljud. Man kanske behöver skapa ett syrum, med gott om plats för förvaring av tyg, tråd och annat. Detta kan åstadkommas genom att man skärmar av en bit av ett av de befintliga rummen med en lagerhylla, och skruvar fast träskivor på baksidan. Många väljer Ikeas modell Ivar till detta, men det är inte den enda hyllan av denna typ som finns på marknaden.

Fler sängplatser

Man kan också dela av ett barnrum, så att var och en av barnen får sin egen del, med en hylla på detta sätt. Men de flesta sovrum är inte tillräckligt stora för att detta ska vara möjligt. Ofta är det bättre att låt barnen dela på hela utrymmet. En våningssäng är ett bra sätt att spara golvutrymme, men en vanlig våningssäng är inte så rolig. Det går att göra många smarta och roliga lösningar om man är lite händig. Till exempel kan man bygga en säng av två sängstommar och skåp och hurtsar, för att få plats med barnens kläder och leksaker. På kortsidan av sängen, eller på en del av långsidan, kan man bygga en klättervägg eller en ribbstol.

Det här kan naturligtvis också vara en lösning för trångbodda vuxna, men det finns också andra alternativ. Det finns nästan inget utrymme i vilket man inte kan få in en loftsäng. Det kan dock innebära att man måste modifiera en befintlig modell, bygga en egen eller beställa en från en snickare. I storstäderna finns det möbelsnickare som specialiserat sig på platsbyggda loftsängar.

En sådan säng måste dock nästan alltid förankras i väggen, ibland också i taket. Om man hyr sin bostad, framför allt om det är i andra hand, vill man göra så lite åverkan som möjligt på tak och väggar. Då kan ett sängskåp vara ett bättre alternativ. Dessa finns att köpa i många möbelbutiker, men inte hos de stora möbelkedjorna.